8.5 C
София
събота, април 20, 2024

МВР ще пази бежанските центрове

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

МВР ще охранява центровете за настаняване на чужденци и териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците. Това вписаха на първо четене депутатите в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Промените бяха внесени от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС след криминалните случаи с чужденци през последните седмици в София и страната. Повече от три часа депутатите спориха по законопроекта, макар по-голямата част от дебата да не бе по същество.

От ГЕРБ обвиниха партньорите си от ПП-ДБ, че през последните две години преди общото им управление охраната на границите е бил разпусната, а в момента в центровете за настаняване няма контрол, тъй като ДАБ не се справя. От ПП-ДБ обясниха, че не са против идеята МВР да пази центровете и увериха, че ще направят предложения за промени между двете четения, за да се подобрят текстовете. Божидар Божанов потвърди, че някои от договорите с частни фирми за охрана трябва да бъдат прекратени, но трябва да се прегледат, за да се види какви ще са неустойките, както и колко време ще отнеме на МВР, за да може да осигури качествена охрана.

„Това, което се случва извън територията на центровете, на булеварда, и в момента е отговорност на органите на МВР. Защото това, което се случва на булеварда, е отговорност именно на МВР. И вместо да охраняват клубове като „Осемте джуджета“, което се доказа в годините, че е било по заповеди, за които обаче органите на МВР не искат да обяснят по какви заповеди и защо са стояли тези патрулни полицаи пред въпросния клуб. Значи могат да охраняват частни клубове, но не могат да осигурят патрулно присъствие пред въпросните центрове“, каза депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

За засилване на охраната на границата пък настояха от БСП, които подкрепиха промените. „Имаме проблемна граница с безпрецедентен мигрантски натиск и проблеми в центровете за временно настаняване към ДАБ, където не се осъществява необходимия контрол, има проблеми и очевидно частните фирми не се справят и трябва да се вземат мерки, защото единственият нормален начин да се осъществи опазване на обществения ред, е именно това да стане със служители на МВР, които са подготвени за такива ситуации, няма да допуснат в никакъв случай ескалация на напрежението и криминални прояви“, каза Иван Иванов.

Промените минаха със 158 гласа „за“, трима „против“, а 57 депутати от ПП-ДБ се въздържаха.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img