25.8 C
София
четвъртък, юли 25, 2024

Най-голямата пясъчна батерия в света ще топли цял град във Финландия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Огромна пясъчна батерия ще заработи до една година във Финландия. Тя може да запази 100 мегаватчаса слънчева и вятърна енергия, което ще позволи на местните жители да се освободят от петрола в градската си отоплителна мрежа и така вредните въглеродни емисии да спаднат драстично – със 70%. Съоръжението за складиране на енергия в индустриални мащаби в Порнайнен, в южната част на скандинавската държава, ще е най-голямото в света до момента.

“Вълнуващо е да изградиш система за складиране на термална енергия в голям мащаб, която едновременно ще служи като предприятие за първично производство за отоплителната мрежа на Порнайнен”, споделя пред “Евронюз Франс” Лиза Наскали, директор по експлоатацията на компанията “Полар найт енерджи”. Именно тя е в основата на иновативния метод. “Това е важен етап в широкомащабното използване на технологията на пясъчните батерии във Финландия”, добавя Наскали.

Това е система за съхранение на топлина при висока температура, която използва пясък или подобни материали. Тя функционира като “резервоар за топлина” и има голям капацитет, особено за съхраняване на излишната енергия, произведена от слънчеви или вятърни централи. Отпада зависимостта от изкопаеми горива.

Системата от пясъчни батерии е нова – беше представена през юли 2022 г. Тогава в репортаж Би Би Си обяви, че първата експериментална батерия е инсталирана във Финландия, в град Канкаанпяа с население около 12  000 души. Тя бе свързана с топлофикационната мрежа и се използва за отопление на търговски сгради и частни домове.

Когато е пълна, батерията в Канкаанпяа може да съхранява около 8 мегаватчаса термална енергия, като при необходимост може да освобождава по 200 киловата през топлообменните тръби. Новата ѝ посестрима, която се изгражда сега, ще е много по-мощна.

Концепцията бе представена в момент, когато Русия отряза доставките на газ за Финландия. Страната не само е част от ЕС, но наскоро се присъедини към НАТО, което разгневи могъщия ѝ съсед. В този контекст проектът е добър пример как обновяемата енергия може да бъде използвана по нов начин. Създателите на технологията са младите инженери и предприемачи Томи Еронен и Марку Илонен.

“Пясъкът във вътрешността на силоза на електрическата централа “Ватаянкоски” в Канкаанпяа може да съхранява топлина от около 500° по Целзий в продължение на месеци независимо от външните температури, които във Финландия през зимата са доста ниски”, казват иноваторите. 

“Идеята възникна, след като се запитахме как бихме се справили с енергийния проблем, ако имахме свободата да си създадем общност за нас самите – заяви в интервю през 2018 г. Марку Илонен. – Много бързо след това, особено тук, в северните ширини, се сблъскахме с въпроса за съхраняването на енергията, ако искаме да я произвеждаме по възможно най-чистия начин.” Тогава двамата приятели от деца, свързани от общата си страст към леката атлетика, започнали да разсъждават за пясъка като достъпно средство, за да се запазва изобилието от енергия, създавано в периодите, когато слънцето грее или вятърът духа силно. Да се намери начин да се складират тези обновяеми източници, е ключовият момент за пълноценното им използване.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img