7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Най-възрастната жена в света стана на 117 г., преживяла е чума, ковид, испански грип и три войни

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Най-възрастният човек в света – испанката Мария Браяс Морера, навърши днес 117 години. Учените се надяват тя да помогне за разкриването на тайната на дълголетието.

Морера е родена в Сан Франциско през 1907 г. По това време градът страда от втора вълна на бубонната чума. Когато няколко години по-късно започва Първата световна война, семейството на Мария решава да се върне в Испания.

Бащата на Морера се разболява от туберкулоза и умира на кораба, с който пътуват към родната си страна. Мария също има лош спомен от това пътуване – тя пада на кораба и по-късно открива, че е загубила слуха на едното си ухо.

117-годишната Мария преживява две световни войни, пандемията от испански грип, гражданската война в Испания и пандемията от коронавирус. Обявена е за най-възрастния човек в света, след като френската монахиня сестра Андре почина през януари 2023 г. на 118 години.

Въпреки възрастта си, Мария е активна в социалната мрежа „Екс“(известна като „Туитър“), където има 16 хил. последователи и редовно ги осведомява за здравето си. На 4 март тя пише:

„Добро утро, свят. Днес навършвам 117 години. Стигнах толкова далеч“.

Възрастта и доброто здраве на Морера привличат и вниманието на учените. Те искат да изследват жената.

„Умът й е напълно бистър. Тя си спомня много ясно събития от времето, когато е била едва на 4 години. Няма сърдечносъдови заболявания, които са често срещани при възрастните хора“, казва ученият Манел Естелер.

Според него генетиката играе голяма роля, защото в семейството на Морера има няколко членове, които са достигнали възраст от над 90 години.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img