18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

НОИ реши: Пенсиите се увеличават с 11% от първи юли

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Това заяви служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

„Парламентът не може да задължава с решения. Това е работа на Надзорния съвет на НОИ. Той взима решения с колко да се увеличат пенсиите. Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган. На гласуването, проведено от Надзорния съвет на НОИ, всички, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, гласуваха в подкрепа на това решение. От работодателската организация са гласували „въздържали се“, но без да предлагат актуализацията да е 10% по швейцарското правило“, допълни Иванов.

„Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото“, коментира министър Иванов. 

За председател на Надзорния съвет е избрана Мария Минчева от работодателите. В момента се извършва ротация. Сега е ред на работодателските организации, уточни социалният министър.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img