8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Нови правила: 14 дни самоизолация за заразените с COVID-19 по преценка на лекуващ лекар

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

От днес – 15 март, влиза в сила правилото, че заразените COVID-19 се самоизолират за период до 14 дни по преценка на лекуващия лекар.

Контактните им хора ще се поставят под медицинско наблюдение за срок от 10 дни. Нормативните промени за това са обнародвани в Държавен вестник.

Пациентите, заразени с COVID-19, диагностицирани в болница, се настаняват в структура по инфекциозни болести или се изолират в създадени за целта изолатори в друга структура на лечебното заведение, когато са с хронични заболявания, налагащи интензивно наблюдение и лечение от съответен специалист.

При регистриране на COVID-19 в детска ясла, детска градина или училище контактните деца/ученици от засегнатата група/паралелка се поставят под карантина в рамките на детското заведение или училище за период от 10 дни. В периода на карантината в засегнатата група/паралелка не се приемат нови деца/ученици, а тези от засегнатата група/паралелка, които са контактни на болния, не се преместват в други групи/паралелки. В засегнатата група/паралелка могат да се приемат деца/ученици, ако са преболедували или имунизирани срещу COVID-19 до 90 дни преди посещението в засегнатата група/паралелка. Болните деца/ученици от COVID-19 се приемат отново в детската ясла, детската градина или в училището след представяне на медицинска бележка от лекар, че детето е клинично здраво и може да посещава колектива.

На задължителна изолация подлежат диагностицираните като положителни за COVID-19, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването, издадена по предложение на главния държавен здравен инспектор. На задължителна карантина, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването, подлежат контактни лица на болни или на заразоносители на COVID-19, се посочва още в наредбата.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img