18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Нургюл тръгна с реми в Турнира на претендентките

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Турнирът на претендентките за световната титла по шахмат започна в Торонто, Канада. В първия кръг единствената българска представителка Нургюл Салимова игра с черните фигури срещу украинката Ана Музичук, а партията завърши реми. Салимова избра да заложи на Руска партия, която бе контрирана с Атака Щайниц от страна на трикратната световна шампионка в съкратените контроли Музичук. След само 30 хода на дъската имаше топовен ендшпил, при който и Нургюл, и украинката бяха останали с топ и пет пешки, а ремито дойде на 40-ия ход, съобщи БТА. 

Във втория кръг днес Салимова ще играе с белите фигури срещу китайката Лей Тинцзие, която спечели предишното издание на Турнира на претендентките, но след това загуби от сънародничката си Цзю Вънцзюн в спора за световната титла.

Победителката от турнира в Торонто ще бъде съперничка на Цзю за световната титла в класическия шахмат при жените тази година.

Българската гордост Салимова ще има среща с нашите сънародници в Торонто. От Генералното консулство на България в Канада обявиха, че в съревнованието със седем от най-добрите в света Нургюл ще гони победата и възможността през 2025 година да се състезава за световната титла. Тя стигна дотук след блестящото си представяне на Световната купа миналия септември, когато стигна до финала. 

„Българската общност в Канада ще има уникалната възможност и удоволствие да се запознае отблизо с младата дама, с която цяла България се гордее! Салимова ще гостува в генералното консулство на Република България в Торонто на 24 април между 10.00 и 13.30 ч. Всички, които желаят да се запознаят с нея и нейния екип, са добре дошли. Заповядайте в генералното консулство на адрес – Toronto, ON M4H 1P1“, обявиха от Консулството ни в Канада.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img