20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Орбан: Сърбия трябва да се присъедини към ЕС преди Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

ЕС „ще загуби“ Сърбия от Китай, освен ако не позволи на страната да се присъедини към блока скоро и трябва да го направи, преди да приеме Украйна, каза унгарският премиер Виктор Орбан в широкообхватно интервю, което ще бъде публикувано по-късно тази седмица, пише „Политико“.

„Трябва да завършим старата задача за разширяване, преди да започнем новото разширяване с Украйна. Ако не интегрираме Сърбия възможно най-скоро, ще я загубим“, каза Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел за European Voices, списание, публикувано от Die Presse. Той каза още, че Украйна трябва да бъде неутрален буфер между Запада и Русия.

Сърбия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., но кандидатурата й беше спряна поради опасения относно отстъпващата й демокрация и близките връзки с Русия и Китай.

„Сърбия има други възможности. Току-що беше сключено споразумение за свободна търговия с Китай„, каза Орбан, имайки предвид сделката, подписана миналия октомври с втория по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС.

Орбан също отхвърли перспективите на Киев да отблъсне инвазията на Русия и да се присъедини към ЕС, твърдейки, че единственият начин Украйна да оцелее е страната да бъде „буферна зона между Русия и Запада“.

„Ако това не проработи, Украйна ще продължи да губи територия. Русия ще унищожава Украйна отново и отново и отново. Русия никога няма да приеме членка на ЕС и НАТО като Украйна на нейните граници, никога„, каза той, според предварителния преглед на неговите изказвания.

Орбан добавя, че Русия не приема Европа на сериозно, защото блокът е твърде слаб във военно отношение.

„Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да ни вземат руснаците на сериозно. Това е игра на сила. Това е война“, каза Орбан.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img