19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

От 25 г. до доживотен затвор чакат нападателя на словашкия премиер, бил горд от деянието си

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Юрий С. (71), заподозрян в опита за убийство на Робърт Фицо, се твърди, че е подготвял нападението няколко дни, преди да простреля словашкия премиер в гр. Хандлова вчера. Нападателят е обвинен в опит за убийство. Според местни медии той е изправен пред присъда от 25 години до доживотен затвор.
Фактът, че е нападнал длъжностно лице заради отмъщение, т.е. защитено от закона лице, ще бъде утежняващо вината обстоятелство, което може да реши окончателния размер на присъдата. Нападателят е произвел пет изстрела, три от които са улучили премиера. Той е транспортиран с хеликоптер в болницата в Банска Бистрица, където е опериран и състоянието му е тежко.

Във видео, което се появи в социалните мрежи, заподозреният казва, че е извършил покушението, защото не е бил съгласен с ходовете на правителството на Фицо през предходните месеци. След стрелбата полицията го арестува. Следователите преминаха през местопрестъплението сантиметър по сантиметър. „С 3D скенер те сканираха не само мястото на стрелбата, но и околността. Около 23 часа предния ден Юрий пристига с колата си в града“, съобщава телевизия Markiza. Полицията претърсила колата и, както съобщи телевизията, открила в нея мобилния му телефон. След това автомобилът е иззет от разследващите.

Те претърсили и жилищната сграда в Левице, където Юрий С. живеел със съпругата си. Полицията отвела жената на безопасно място за нейна защита.

Телевизия „Маркиза“, позовавайки се на неназовани източници, обяви, че Юрий С. е заявил пред полицията, че е планирал нападението няколко дни предварително. Твърди се, че е планирал да нарани премиера, но не е искал да го убие. Той е притежавал законно от 30 години пистолета, с който простреля Фицо.

Медиите съобщават, че не се разкайва и е казал, че е „горд“ от това, което е направил.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img