25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Отиваме ли на избори 2 в 1?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

След заявлението на Мария Габриел, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет, предсрочните парламентарни избори изглеждат почти сигурни.

ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Не се очертава потенциално мнозинство и около третия мандат.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за насрочване на изборите за европейски парламент, но се очаква те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласуват и повечето държави от ЕС.

Така се оказва, че времето притиска произвеждането на избори 2 в 1.

За да се съвпаднат изборите за Народно събрание и европейски парламент, конституционната рулетка с мандатите трябва да се завърти до 8-и април. Все още не е ясно дали връчването и връщането на мандатите ще се случи в този срок. Преди да връчи втория мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев ще изчака парламентът да се произнесе по указа, с който предлага Мария Габриел за министър-председател и последвалия отказ от нейна страна.

Ако се стигне до трети мандат, президентът ще го връчи на парламентарно представена сила по негов избор. Там по конституция няма срок, в който мандатът да бъде върнат.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img