8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Oтпадат ли таксите в държавните университети

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Кабинетът в оставка прие промените в Закона за висшето образование, с които отпадат семестриалните такси.

Промяната ще стане факт след приемането на Закона от Народното събрание. След това, в срок от два месеца, държавните университети ще възстановят вече платените такси за втория семестър на студентите по държавна поръчка.

Нагласите на правителството на Николай Денков са таксите за бакалаври, магистри и докторанти да отпаднат още от тази академична година. Разходите ще бъдат поети от държавата, като за тази година необходимата сума е близо 136 млн. лв.

Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства на университетите и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор”, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения за 2023/2024 г.

„Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина или в България.“

Мярката е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. в подкрепа на родителите и достъпа до ранно детско развитие детските градини станаха безплатни за гражданите. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от следващата учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img