20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Папа Франциск нареди хомосексуални мъже да не се обучават за свещеници

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Италианският вестник „Corriere della Sera” съобщи, че миналата седмица папа Франциск е отправил хомофобска обида на среща във Ватикана при закрити врата. Твърди се, че той е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, отбелязва изданието.

Според вестника „в публични речи в Рим или по време на пътувания, често когато вдига поглед от написаното, Франциск казва най-интересните неща”. Главата на Римокатолическата църква изненада света няколко месеца след избирането си с думите: „Кой съм аз, че да съдя един гей?”.

Според „Corriere della Sera” е факт, че стилът на общуване на папата, толкова ежедневен и ефективен, го излага на рискове и му създава проблеми.

Изданието припомня подобна случка, отново по темата за хомосексуалността: „Папата каза, че ако едно момче не е сигурно относно ориентацията си, може да се нуждае от „психиатрична” помощ”. Действително, уточнява вестникът, папа Франциск често използва прилагателното „психиатричен” вместо по-мекото „психологически” и дори каза за себе си, че е отишъл да живее в Санта Марта, а не в папския апартамент „по психиатрични причини”, предаде вестникът.

Според изданието се усеща недоволство. Въпросът за приемането на хомосексуални в семинариите трябва да бъде изследван задълбочено в една от десетте работни групи, свързани със следващия Синод. Засега той, както и този за жените дякони, остават отворени. „И в двата случая окончателното „не” на Франциск сякаш сложи край на дискусията, преди дори да е започнала”, пише изданието.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img