20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Пеевски, Борисов и Атанасов предлагат комисия в НС да провери има ли руска схема за получаване на българско гражданство

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

След данните за съществуването на руска схема за получаване на българско гражданство, огласени от председателя на ДСБ Атанас Атанасов, председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов внасят предложение за създаване на временна комисия по казуса. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Целта на комисията е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско  гражданство.

Комисията ще трябва да провери изнесените данни и в публикация в сайта „Медиапул“ на 07.02.2024 г. със заглавие: „Схемата „Глеб Мишин“: Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт“. Според материала „4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани „очевидно“ подправени документи” (включително фалшив акт за раждане за български произход, документи върху еднотипни бланки с поредни номера, попълнени с един и същи почерк и т.н.), като в евентуалната схема е участвал чуждестранният гражданин с руски произход Глеб Мишин. Заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Нещо повече, в журналистическия материал се твърди, че тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. В статията е цитирано и изявление на Атанас Атанасов – съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България“, според когото „Това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.

В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img