19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Пекарна за кафе във Финландия пусна смес, генерирана от AI. Резултатите бяха изненадващи

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Занаятчийска пекарна, базирана във финландската столица, представи смес от кафе, която е разработена от изкуствен интелект в опит, в който се надява, че технологията може да облекчи натоварването в сектор, който традиционно се гордее с ръчната работа.

Съвсем подходящо е, че сместа „AI-conic“ на базираната в Хелзинки Kaffa Roastery беше пусната тази седмица във Финландия, скандинавска нация с население от 5,6 милиона, която консумира най-много кафе в света с 12 килограма на глава от населението годишно, според International Coffee Организация.

Сместа – избрана от AI смес с четири вида зърна, доминирани от бразилския кадифен Fazenda Pinhal – е крайният резултат от съвместен проект на Kaffa, третата по големина фабрика за печене на кафе във Финландия, и местната консултантска компания за AI Elev.

„Използвайки модели, подобни на ChatGPT и Copilot, AI беше натоварен със задачата да изработи смес, която идеално да отговаря на вкусовете на кафе ентусиастите, разширявайки границите на конвенционалните вкусови комбинации“, каза Елев.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img