33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Полети от и до София отменени днес заради стачки в Германия и Австрия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Стотици полети от и до София към Германия и Австрия са отменени днес и утре заради стачки на летища. 

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия са призовани да стачкуват днес от германския синдикат „Ферди“ (Verdi), заради което се очаква да бъдат отменени стотици полети, предаде ДПА.

Трудовият протест цели повишаване на заплащането на служителите и осигуряване на по-добри условия на труд. Той включва аерогарите в Берлин, Хамбург, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн/Бон.

Отново по призив на „Ферди“ спират работа и служителите по сигурността на летището в Мюнхен. Очаква се стачката им да продължи до 6:00 ч. утре сутринта местно време, съобщи Ройтерс.

В петък (15 март) ще стачкуват и служителите по сигурността на аерогарите в Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден.

Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа, отбелязва ДПА.

Очаква се стачните действия днес да доведат до отмяната на над 580 полета и да предизвикат допълнително забавяне на полетните разписания. Това ще засегне около 90 000 пътници, по данни на летищната асоциация А Де Фау (ADV).

Също днес австрийските авиолинии (Austrian Airlines) отменят около 110 от своите полети заради стачка на кабинния персонал. Превозвачът, който е подразделение на германската авиокомпания „Луфтханза“ (Lufthansa), е уведомил по-рано около 9000 пътници, че полетите им няма да се осъществят.

Четири полета от София до Виена са отменени.

Стачката е с искане за увеличение с 30 процента на трудовите възнаграждения на кабинния персонал на авиокомпанията.

Вчера сутринта приключи друга транспортна стачка – в германската железопътна компания „Дойче бан“ (Deutsche Bahn).

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img