21.5 C
София
четвъртък, юли 25, 2024

Politico: Франция предложи изпращане на войски в Украйна, но НАТО отказа

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Франция е предложила разполагане на войски на НАТО в Украйна, за да помогне на силите на Киев с решаващи задачи, пише бившият пратеник на САЩ в блока Иво Даалдер в статия, публикувана от Politico.

Според Даалдер предложението е дошло преди няколко седмици от началника на генералния щаб на френската армия генерал Тиери Буркхард, който е писал на половината от колегите си от НАТО, за да ги помоли да „проучат възможността“ за разполагане на „коалиция на желаещите“ на фронтовата линия на Украйна. Буркхард е заявил, че войските могат да използват отбранителни системи на земята, да обучават войски, да започват кибероперации и да оказват помощ при разминирането.

Предложението на Буркхард е било бързо отхвърлено от „всеки съюзник“, пише Даалдер, в съответствие с дългогодишната политика на НАТО „да няма войски на терен в Украйна“.

Писмото е изпратено много преди френският президент Еманюел Макрон да предизвика полемика миналата седмица, когато каза пред журналисти, че идеята за разполагане на войски на НАТО в Украйна не трябва да се изключва.

Неговите коментари предизвикаха бързи реакции от други страни от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Испания, Италия и Германия, които побързаха да заявят, че нямат такива планове. Френският външен министър Стефан Сежурн се опита да изясни думите на Макрон, като заяви миналия петък пред държавната телевизия Радио Франс Интер, че Париж няма да рискува нито народа си, нито пряк конфликт между Русия и НАТО.

В статията си Даалдер нарече думите на Макрон за разполагането на войски „още едно изявление, грабващо заглавията“ и опит за отбелязване на геополитически точки, но заяви, че фактът, че забележките му следват предложението на Буркхард, „може да е разкрил по-сериозно мислене“ по отношение на усилията за подпомагане на Украйна в рамките на алианса.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img