33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Politico: Полша и балтийските държави ще се противопоставят на опитите за разрешаване на конфликта в Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Полша и балтийските държави ще се противопоставят на опитите за разрешаване на конфликта и установяване на мир в Украйна, пише Politico. 

„Всъщност последните две години на война в Украйна засилиха страховете в съседните страни, които имат обща граница с Русия. Всички тези страхове са съсредоточени върху потенциална руска инвазия или нападение и въпреки че може да са неуместни – като се имат предвид военните провали на Русия в Украйна – те са, поради исторически причини, гравирани в общественото съзнание.

Въпреки това, по време на моите неотдавнашни дискусии с експерти от Централна и Източна Европа, като цяло беше ясно, че след инвазията на Русия, мнозина в тези страни почувстваха, че страховете им са оправдани – и че западноевропейците ги бяха пренебрегнали твърде лесно.

И сега тези опасения трябва да бъдат разгледани, макар и не по максималистичния начин, който някои местни и вашингтонски ястреби изглежда защитават.

Не е изненадващо, че балтийските страни досега се очертаваха като най-шумните поддръжници на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО. Полша е един от най-големите поддръжници на Украйна , предоставяйки оръжия и доставки на Киев, предлагайки убежище на над един милион украинци и позволявайки използването на полска територия за транспортиране на западни военни доставки в Украйна.

Офанзивата на Украйна през 2023 г. обаче явно се е провалила, като в най-добрия случай битката е в задънена улица, а в най-лошия – към победа на Русия. Като такива западноевропейските страни и САЩ изглежда мълчаливо са приели евентуалната необходимост от преговори и някаква форма на териториален компромис. И тъй като надеждите за украинска победа избледняват още повече, натискът за договорен мир ще се увеличи”, пише още изданието.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img