15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

„Политико“: България няма да се присъедини към еврозоната следващия януари

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Зад внушително дървено бюро в София, в сграда, в която някога е имало статуя на Ленин, човекът, който председателства 20-членната група на финансовите министри от еврозоната, подбира внимателно думите си:

„Твърдо съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.“, каза Паскал Донохоу. „Въпросът е кога тя ще въведе еврото като валута. А не дали.“

Заобиколен от министър-председателя Николай Денков и министъра на външните работи Мария Габриел, присъствието му имаше голяма европейска политическа тежест. Месец по-късно коалиционното правителство се разпадна и министрите бяха отстранени от длъжност. Посещението на Донохоу, което целеше да подкрепи колебливия стремеж на България да стане 21-ата държава, използваща еврото, беше в не особено подходящ момент.

Експертите и политиците, които разговаряха с „Политико“, са убедени, че страната няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г., както се планира до момента – не само заради политическите сътресения в България, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа.

„Намираме се в политическа криза“, заяви евродепутатът Петър Витанов от социалистите. Това би направило невъзможно присъединяването на страната към еврозоната до началото на годината. Шестите национални избори в България от 2021 г. насам предстоят през юни.

„Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от приоритетите му“, каза той.

Още преди да падне правителството, изглеждаше,  че България може да не спази предвидената дата за влизане. Тогавашният премиер Николай Денков заяви през януари, че целта не е заветна. Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към общата валута в началото на 2024 г., но миналата година трябваше да отложи тази цел с една година, тъй като все още не отговаряше на критериите за присъединяване.

Според Чинция Алсиди, старши научен сътрудник в Центъра за европейски политологически изследвания в Брюксел, България ще успее да се присъедини към еврозоната най-рано през януари 2026 г., като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването към новата валута.

Няколко политически лидери, включително управителят на БНБ, споделиха очакванията си страната да влезе в еврозоната в средата на 2025 г., ако не може да се спази януарската дата за влизане – оттук произлиза и мнението на Донохоу, че България ще стане членка през 2025 г..

Официални лица и експерти, занимаващи се с техническите аспекти на присъединяването, заявиха пред „Политико“, че влизането в еврозоната в средата на годината би било необичайно. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината поради административни причини.

Евродепутатът Ева Майдел от дясноцентристката група на ЕНП заяви, че е оптимистична, че България ще се присъедини през 2025 г. Тя добави, че може да се случи на 1 януари, но може и по-късно.

Засегнати от нарастващите цени

Присъединяването към еврозоната е процес, при който страните се оценяват от Европейската централна банка, а след това финансовите министри на ЕС, евродепутатите и правителствените ръководители обсъждат въпроса.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img