25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Половината британски общини се страхуват от фалит

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Три британски града вече фалираха, много други могат да ги последват. Редица общини в страната оценяват финансовото си състояние като катастрофално, което за гражданите им означава повишаване на данъци и по-малко общински услуги, сочи проучване, цитирано от германското списание „Шпигел“. 

Нестабилното финансово положение на множество градове и общини във Великобритания може да се влоши още, според анкетата, проведена от организацията на местните власти Ел Джи Ай Ю (Local Government Information Unit – LGIU). 

Сред анкетираните общини 50 процента посочват, че за местната власт през идните пет години може да се появи опасност от фалит. 

От юридическа гледна точка британските общини не могат да банкрутират, както това може да се случи с някоя компания, но при тежки финансови проблеми те трябва да обявят специално предупреждение. В резултат голяма част от общинските разходи няма да бъдат реализирани. През 2023 г. това се случи с три общини, сред които и вторият по големина град във Великобритания – Бирмингам. 

Сега множество местни власти отговарят на влошеното си финансово положение с повишаване на данъците и таксите. Сред тях 90 процента възнамеряват да вдигнат общински данъци и такси за услуги като паркиране и сметосъбиране. Две трети планират да свият предлаганите услуги. 

Резултатите от проучването показват „колко много градове са в отчайваща ситуация“, отбелязват авторите му.     

Най-потършевши от орязани общински разходи изглежда ще бъдат парковете и други съоръжения за свободното време, както и финансирането на изкуството и културата. В проучването са участвали 128 от 318-те английски общини, уточнява Би Би Си. 

Източник: БТА

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img