18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Поне 1 млрд. лв. и влизането в еврозоната губим заради политическата криза

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Политическата криза и предизвиканите от нея предсрочни избори ще струват на българската икономика около 1 млрд. лева. Освен това влизането в еврозоната вече изглежда по-вероятно да стане след близо две години – през 2026 г.

Това се казва в новата икономическа прогноза за Централна и Източна Европа на италианската финансова група „Уникредит“. Документът е публичен и е насочен преди всичко към бизнеса, инвеститори и икономически анализатори в Европа и по света. Частта за България е на Кристофор Павлов, главен икономист на „Уникредит Булбанк“.

Според него изборите на 9 юни ще доведат до същия разпокъсан парламент, „в който ще доминират проевропейски партии с по-добри шансове да съставят правителство“. Павлов обаче прави уговорката, че ситуацията е много динамична и може да се промени значително в навечерието на гласуването. „Особено, ако се вземат предвид скандалите, съпроводили провалените преговори за правителство, което може да предизвика увеличение на протестния вот“, анализира икономистът.

Заради политическата парализа „Уникредит“ коригира прогнозата си за ръст на икономиката от ръст 3% на БВП, изчислен през януари, на 2, 5% в края на март. Прогнозата е, че България ще изгуби инвестиции заради нестабилността. Промяната в оценката за 2025 г. също е намалена от ръст от 3,3% в предишната тримесечна прогноза на 3, 25 от БВП сега.

„В допълнение, смятаме, че приемането на България в еврозоната ще бъде отложено за 2026 г., тъй като изисква стабилно правителство, работещо активно за стратегическите външни приоритети“, допълва докладът.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img