15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“.

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%.

Коалицията настоява заседанието да се проведе при следния ред:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Вносители на искането са: Кирил Петков и група от 50 народни представители.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img