8.5 C
София
събота, април 20, 2024

ПП-ДБ не подкрепят проектокабинета „Габриел“, половината посочени за министри не са давали съгласие

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Представеният проектокабинет не е съгласуван с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ). Тоест, това е кабинет на ГЕРБ-СДС. Аз не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие по текста на споразумението. По тази причина под него няма подписи на представители на ПП-ДБ. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

„Всичко това се случва в първия ден от връчването на мандата, въпреки имаше още дни. Нищо не налагаше такова бързане“, смята той. „Изрично казахме на колегите, че след като приключат преговорите имаме нужда от време, за да обсъдим с нашите колективни органи. Всичко това ни кара да смятаме, че се е симулирал преговорен процес“, обясни Денков.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че Мария Габриел се е поддала на натиск. „Поддаде се на Борисов и сигурно на Пеевски. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам. Той не се появи нито за момент, не си вдигаше телефоните. Използваше четири жени, криеше се зад тях, защото нямаше мъжеството да каже, че не може да приеме следния кабинет. Вълкът козината си мени, но нравът не“, коментира той. „Днес Борисов избра своите стрхаове, своята дружба с г-н Пеевски пред България“, каза още Петков.

„Такова чудо не е имало“, обяви ген. Атанасов.

„Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидат-министри, не са дали съгласието си за това. Оттеглете указа си“, призова лидерът на ДСБ.

„На второ място към председателя на Народното събрание – да не включва в дневния ред точката за глаусване на ново правителство“, каза още Атанасов.

„Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история“, сподели и Асен Василев. „Вместо красивите думи от Европа, видяхме селски тарикатлъци“, добави той.

„Г-жа Габриел вече не е част от решението, а част от проблема – новото и най-красиво лице на мафията в България“, изтъкна Василев.

Христо Иванов обясни по какъв начин са протекли преговорите и добави, че проблемите са възникнали, когато ПП-ДБ са отказали ДПС да е ексклузивен участник в формирането на квалифицирано мнозинство. По думите му са правени множество опити да се взриви преговорния процес.

„В споразумението има спорни въпроси, ние не сме го подписвали. Имаше разговори по отношение на различни предложения за министри. За министър на електронното управление ние предложихме девет души. Десетият човек беше предложение на г-жа Габриел. Бяхме готови да го приемем, свързаха се наши хора с него, оказа, че с него не е говорено. Това трябваше да е предвестник на това, което виждаме. Те прекъснаха преговорите, без да е необходимо. Предлагахме различния решения, компромиси за всяка тема“, подчерта лидерът на „Да, България“.

„В процеса на тези разговори попитахме г-жа Габриел дали има шанс да внесе несъгласуван състав на кабинет, тя отговори: „Не, това не е Мария Габриел.“ Не знам какво видяхме днес. Не съм си го и представял, че ще внесат предложение с министри, с които това не е съгласувано“, каза още Иванов.

„Спорът вече не е за един или друг министър, а за това как ще е възможно да се взимат политически решения, да се правят компромиси. Как ще практикуваме политика?“, попита той и добави, че това решение ги праща в абсолютно непознати води, които не са описани в Конституцията.

„Пеевски и Борисов постигнаха своето – взривиха всичко“, отсече лидерът на „Да, България“.

„Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията – връчването на имена с министри, които не са дали съгласието си. В Министерство на правосъдието направихме всичко възможно да има изцяло нов изработен Закон за съдебната власт. 200 страници, 500-600 разпоредби. Отговарящ на всички препоръчки. Очевидно е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в този парламент да се пристъпи към гласуване и приемане на този закон“, каза правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той също представи подписаната си декларация за отказ за включване в състава на Министерски съвет.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img