33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Премиерът Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times.

Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността.

Войната в Украйна не е само за т.нар. “сиви зони” между Европа и Русия,  а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. “И Европа вече е напълно наясно с това,“ казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя акад. Денков.

А третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели.

“Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. И апелира: “Това е наистина спешно!”

В статията на New York Times са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img