18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Президентът наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев наложи вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно с това да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите от 2017 и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон, посочват от прессекретариата на държавния глава.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Президентът оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес. Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

Протестиращи против промени в Закона за опазване на околната среда се събраха на 19 април пред парламента. Представители на екологични организации и граждани изразиха недоволство от това, че с измененията в Закона за за насърчаване на инвестициите може да се гласуват текстове, които ще обезсмислят гражданския контрол върху решения, засягащи природата.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img