19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Прокуратурата разследва сигнала срещу Кирил Петков и Лена Бориславова за фалшифициране на документи

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Прокуратурата разследва сигнала на председателя на сдружение „Да опазим Корал“ Атанас Русев, внесен в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съобщи държавното обвинение на сайта си. Русев обвинява съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Лена Бориславова във фалшифициране на документи. Първият документ е пълномощно, с което Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението. Останалите са протокол от заседание на сдружението, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков като член на управителния съвет и назначаването на Мартин Драгулев на негово място и декларация за истинност.

На 11.08.2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано за това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. /б.ред. Лена Бориславова/ по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К.П. /б. ред. Кирил Петков/ от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М.Д. /б. ред. Мартин Драгулев. /Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г., съобщава прокуратура.

В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“. В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк. По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления, пише прокуратурата в съобщението.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img