25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Путин: Днес Белгия съществува благодарение на Русия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Белгийски медии определиха днес като лъжа изказване на руския президент Владимир Путин на среща с младежи в Сочи, на която заявил, че Белгия днес „съществува благодарение на Русия“.

Путин пренаписва историята, това е фалшификация, гласи оценката в белгийските медии и се прави сравнение с интерпретациите на руския държавен глава по повод историята на Украйна.

Допълва се, че Путин не е посочил основания за своите твърдения. Пояснява се, че историческите документи сочат друго – руският император Николай I през 1830 г. възприема желанието на Белгия да се обособи като самостоятелна държава като заплаха за европейския ред, договорен на Виенския конгрес след Наполеоновите войни. Императорът възнамерявал да изпрати военно подкрепление на холандския крал Гийом, за да потуши въстанието в тогава южните провинции на своето кралство. Заради избухналото същевременно въстание в Полша срещу Руската империя, руските войски не достигат западните части на Европа.

Това не е първата злоупотреба на Путин с историята, припомня БТА. Отбелязва се, че три дни преди да нападне Украйна през 2022 г., Путин е представил нашироко своя прочит на историята, според който Украйна е изцяло създадена от Русия. През 2021 г. пък руският държавен глава заяви, че славянската писменост е дошла от „македонските земи“.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img