19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Путин се готви да анексира държави от Европа

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ръководителят на полското контраразузнаване Ярослав Строжик твърди, че руският президент може да анексира части от Естония и Швеция.

Строжик каза, че всички прогнози за готовността на Русия за потенциална Атака на НАТО се основават само на няколко презумпции, идващи от агенции без пълна информация.

Шпионинът призна, че стопанинът на Кремъл е способен да планира инвазия в малък мащаб.

„Путин със сигурност вече е подготвен за някаква миниоперация срещу една от балтийските страни, например да влезе в Нарва [община в Естония] или да кацне на някой от шведските острови“, заяви Строжик пред полското издание Dziennik Gazeta Prawna.

Строжик каза още, че въпреки целите на Путин, позицията на Запада в момента възпрепятства неговия напредък.

„Това, което Западът прави, за да подкрепи Украйна, му показва, че в случай на нападение срещу Алианса реакцията на Запада ще бъде още по-голяма“, заяви той.

Редица държави-членки на НАТО в Европа предупредиха обществеността през последните седмици за възможността от предстояща руска агресия.

Полша вече даде зелена светлина, тъй като са готови да разположат ядрени оръжия на границите си, ако е необходимо, пише Телеграф.

Полският президент Анджей Дуда посочи, че страната му ще се въоръжи с ядрено оръжие, ако бъде помолена от НАТО, докато търсят къде да разположат оръжия и да отговорят на последните смразяващи заплахи на Путин.

Дуда каза: „Русия все повече милитаризира Калининград. Напоследък тя премести ядрените си оръжия в Беларус. Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия на наша територия, за да подсилят източния фланг на НАТО, ние сме готови да го направим. Вече няколко пъти говорих за това. Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, аз декларирах нашата готовност“.

Путин започна да подсилва оръжейния си склад в Беларус и Калининград, предаде The Sun.

Беларус премести своите бойни сили по-близо до границата на Полша в смразяващ ход срещу Запада.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img