25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Разследването за престъпленията на Мартин Нотариуса може никога да не приключи!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Разследването на Мартин Божанов – Нотариуса и дейността му преди да бъде убит се случва толкова бавно, че никога може да не бъде разплетено.

Тази позиция изказа министърът на правосъдието Атанас Славов в сутрешния блок на Нова телевизия. Точно затова екзекуцията на бандита напълно тези, които са му осигурявали чадър от най-високо място.

Още миналата година министърът поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това.

„Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой етап са тези разследвания. Моите въпроси бяха конкретно свързани със заплахите срещу магистрати“, каза Славов.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включиелно да заплашва съдия по време на заседание.

Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции – това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност – това е големият проблем”, категоричен е Славов.

Както стана известно Божанов е отправял заплахи към съдиите Владимира Цариградска и Цветко Лазаров, както и срещу няколко прокурори и на тях им е била поставена охрана.

Атанас Славов поиска и разследването да изясни кои магистрати са имали достъп до закития клуб на Мартин Божанов в близост до сградата на бившия Специализиран наказателен съд. Според журналистически разследвания Нотариуса е имал клуб с ограничен достъп, където всъщност са давани подкупи и поръчки как да бъдат решени определени дела. Според Славов изясняването кои магистрати са влизали в този клуб е работа на разследващите, но имало и алтернативен път новият Висш съдебен съвет да се занимае с проверката.

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, направена от „Сега“. В справката, освен като лице, срещу което са подавани жалби, Божанов фигурира и като обвиняем, извършител, осъден. Два пъти се появява и като пострадал – веднъж по дело за средна телесна повреда от 2013 г., което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img