7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Разследват главния архитект на „Младост“ за схеми с Мартин Нотариуса

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Главния архитект на „Младост“ Росица Семова, нейната колежка Кремена Цонева, както и други лица от администрацията на столичния район са разследвани като част от бандата за имотни измами на разстреляния на 31 януари т.г. „уреждач“ на съдебни дела Мартин Божанов – Нотариуса, твърдят източници на Lupa.bg, ангажирани в разследването.

След убийството на Божанов последва лавина от разкрития за връзките му с прокурори, адвокати, съдии и полицейски служители от всякакъв ранг, а в списъка на въвлечените в срасналата се с държавата мафиотска структура на Нотариуса изплуваха и мастити общинари начело с тандема Семова – Цонева.

Росица Семова и колежката й Цонева са попаднали във фокуса на разследването срещу Мартин Божанов и групата му заради открити копия на внушителен брой преписки от район „Младост“– над 80, при серия от обиски в имоти на Нотариуса, извършени от СДВР в първите дни след убийството му.

Главния архитект на „Младост“ Росица Семова е изнудвала инвеститори за издаването на разрешителни за строеж ъвместно с Мартин Нотариуса

Твърди се, че съвместно с главния архитект на „Младост“, Мартин Божанов и съучастникът му Славчо Йорданов са изнудвали представители на строителни фирми за издаването на констативни актове и протоколи за установяване годността на отдавна приключили строежи и издаването на технически паспорти и енергийни сертификати.

Таксата за издаването на Акт 16, изисквана от Мартин Божанов и бандата му от строителни дружества, е достигала до 200 000 евро. Има документирани случаи на прехвърлени на подставени лица на Нотариуса жилища в току що въведени с подписа на Росица Семова в експлоатация административни и жилищни сгради на територията на „Младост“.

Ангажирани в разследването твърдят, че Семова е създавала умишлено проблеми на инвеститори чрез изискването на допълнителен сбор от документи за издаването на Акт 15 и Акт 16 на сградите, а впоследствие се е намесвал Мартин Божанов, който е „оправял“ проблема срещу тлъста комисионна и прехвърляне на застроена жилищна площ на посочени от него лица.

Показания за съпричастността на Росица Семова към бандата за изнудване на Мартин Нотариуса са дали гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, които още преди месец разказаха как в продължение на над 2 години са били подложени на системен тормоз и рекет от групата на Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Гръцките инвеститори са собственици на парцелите в „Младост“, върху които са изградени ИКЕА и „София Ринг мол“, както и терените в съседство. През последната година срещу тях са заведени повече от 10 съдебни дела и разследвания заради инвестиционен проект за жилищно строителство с 52 000 кв. м. застроена площ. Гърците твърдят, че в рекета над тях са въвлечени Росица Семова, данъчната шефка Фиданка Йоневска, подалата оставка шефка на Софийска районна прокуртура Невена Зартова, както и представители на КПКОНПИ и ДАНС.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img