18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Русия бомбардира „Замъка на Хари Потър“ в Одеса

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Вечерната ракетна атака срещу Одеса на 29 април уби петима души и рани около 30, включително две деца и бременна жена.

Прихващането от противовъздушна ракета е станало над крайбрежните склонове. Фрагменти от ракетата се разпръснали в радиус от няколкостотин метра, покривът на Двореца на студентите на Академията на науките, известен като „Замъка на Хари Потър“, се запали, прозорците и покривите на много къщи бяха повредени.

Жителят на Одеса Игор казва, че експлозията е избухнала точно над него, докато е работил в къщата си. Той казва: „Копах в градината си и в този момент се чу рев, покрих главата си с ръце от изненада, беше много силно… Фрагментите от ракетите паднаха на 20 метра от къщата. Всичко мина наред, но усещането не беше приятно”, отбелязва той.

Покривът на „Замъка на Хари Потър“ горя няколко часа, което затрудни пожарните коли да стигнат до мястото.

Ръководителят на центъра за стратегически комуникации на Южните отбранителни сили капитан 3-ти ранг Дмитрий Плетенчук отбеляза, че естеството на щетите по стените на къщите предполага, че боеприпасите са предназначени за унищожаване на хора.

„По стените на повреденото съоръжение се виждат дупки от шрапнели, тоест боеприпасът е бил предназначен за бойни действия и унищожаване на живата сила, но се използва за убиване на цивилни“, подчерта Дмитрий Плетенчук.

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петимата души при руския ракетен удар, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили са близки.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img