7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Русия не е изненадана от новите санкции на ЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Москва не е изненадана от плановете на Европейския съюз (ЕС) да въведе нов пакет от санкции срещу Русия. Това заяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Хавана, съобщава „Интерфакс“.

„Отдавна не се учудваме, че ЕС живее свой собствен живот, не се грижи за благосъстоянието на гражданите на своите страни, а за това да бъде в крак със САЩ в антируската истерия, отговори той на въпрос какво мисли за новия пакет от санкции на ЕС Сега, съдейки по развитието на ситуацията, Съединените щати губят първенството на ЕС в тази русофобска кампания. Нека историята постави всичко на мястото си, а жителите на страните членки на ЕС сами да си направят изводите кого са довели на власт“, ​​каза министърът.

Припомняме, че по-рано в понеделник, ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че очаква 13-ият пакет от антируски санкции да бъде одобрен до 24 февруари.

Европейският съюз трябва „най-малкото да затегне“ санкциите срещу Русия след смъртта на Алексей Навални, тъй като „полумерките“ не са достатъчни, за да спрат руския президент Владимир Путин. Това заяви министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис.

„Ако Украйна падне, на всички им е пределно ясно: ние ще бъдем следващите. Путин няма намерение да спре, той не би могъл да спре“, предупреди той преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, на която ще присъства и вдовицата на руския опозиционер.

Навални – най-страшният вътрешен противник на Путин, почина в петък в арктическата наказателна колония „Полярен вълк“, където излежаваше 30-годишна присъда.

На свой ред германският външен министър Аналена Бербок обяви, че Европейският съюз е напът да приеме своя 13-ти пакет от санкции срещу Русия, който ще бъде насочен към сектора на дроновете.

Нейното изявление също бе направено преди срещата на външните министри от ЕС и дава сигнал за съгласувани усилия за затягане на ограниченията върху технологиите, които биха могли да укрепят военния капацитет на Русия.

Бербок разкри, че санкционният пакет е почти финализиран и ще бъде обсъден между външните министри на Съюза.

„Видяхме бруталната сила, с която руският президент репресира собствените си граждани, които излизат на улиците, за да протестират за свобода, или пишат за това във вестниците“, посочи Бербок. „Ще предложим нови санкции предвид смъртта на Алексей Навални“.

„Страните членки на ЕС със сигурност ще предложат санкции срещу отговорните, потвърди и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел. Основният отговорник е самият Путин. Можем да отслабим институционалната структура на наказателната система в Русия“, отбеляза той, като посочи кого ЕС ще добави към списъка си с лица, подложени на замразяване на активи и забрана за пътуване. Не забравяйте обаче кой е истинският отговорник за смъртта на Навални, настоя все пак Борел.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img