7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Русия поиска от Украйна да и предаде шефа на службите си за сигурност във връзка с атентата в Москва 

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Русия поиска от Украйна да й предаде ръководителя на службите за сигурност, както и други лица, свързани с терористични актове, извършени на руска територия, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското министерство на външните работи.

„Русия отправи към украинските власти исканията си за незабавно арестуване и екстрадиция на всички онези, които са свързани с въпросните терористични актове“, се казва в изявление на ведомството. В него се изброяват и тези актове.

В изявлението се казва, че сред онези, за които Русия е поискала да й бъдат предадени от Украйна, е и  Васил Малюк, който е ръководител на Украинската служба за сигурност и който е признал, че неговата служба стои зад атаките срещу моста, свързващ Крим с руската континентална част, извършени откакто Кремъл през февруари 2022 г. нахлу в Украйна.

„Руската страна призовава режима на Киев незабавно да преустанови всякаква подкрепа за терористична дейност, да екстрадира виновните страни и да компенсира жертвите за понесените щети“, се казва още в изявлението.

„Нарушение на задълженията на Украйна, произтичащи от антитерористичните конвенции, ще доведат до търсене на сметка от нея според условията на международното право“, се казва още в текста.

В него се споменава и масовото убийство на 22 март в концертната зала в Подмосковието. Там жертвите бяха 144, а ранените над 360.

„Ислямска държава“ пое отговорност за тази атака, а американски представители казаха, че разузнаването е показало, че атаката е била извършена от афганистанския клон на ИД – „Ислямска държава  – Хорасан“.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че исканията на Русия към Киев да предаде на руската страна хора в Украйна, отговорни, както Москва, заяви за терористични актове на руска територия, са „без стойност“ и „цинични“, идвайки от една терористична държава, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Службата за сигурност на Украйна припомни, че самият руски президент Владимир Путин е обект на международна заповед за арест.

„Изявленията относно тероризма звучат особено цинично, идвайки от самата терористична държава“, се казва в изявление на Службата за сигурност на Украйна. „Затова всякакви думи от страна на руското министерството на външните работи са без стойност и цинични“, допълва службата.

Руските следователи казаха миналата седмица, че са открили доказателства, че въоръжените нападатели от концертната зала били свързани с „украински националисти“, припомня Ройтерс. Киев отрича всякаква връзка с атаката.

Днес Александър Бастрикин, ръководителят на Руския следствен комитет, заяви, че работата за установяване на това кой стои зад атаката продължава.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img