25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Русия: Терористите от „Крокус“ са получили пари от Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Следственият комитет на Русия публикува изявление на сайта си, в което се казва, че терористите от „Крокус“ са получили пари от Украйна. „В резултат на работата със задържаните терористи, проучването на иззетите от тях технически средства и анализа на информацията за финансовите транзакции са получени доказателства за връзката им с украинските националисти“, пише в съобщението.

„Разследването разполага с потвърдени данни за получаването на значителни суми пари и криптовалута от Украйна от извършителите на терористичния акт, които са били използвани при подготовката на престъплението“, твърди Следственият комитет на Русия.

Друг заподозрян, замесен в схема за финансиране на тероризма, е идентифициран и задържан. Разследването ще подаде молба до съда да наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Преди два дни беларуският президнет Александър Лукашенко съобщи, че беларуските служби и части на армията са участвали в съвместна операция с руските си колеги във връзка с атентата в концертната зала край Москва на 22 март. Лукашенко каза, че терористите не са можели да влязат в Беларус и затова са се отклонили към Украйна.

„Те не можаха да отидат в Беларус. Техните куратори (имаме подозрения за някои от тях, ще се обадя на Владимир Путин и ще му кажа подозренията си) разбраха, че не могат да влязат в Беларус. Защото в първите минути както в Русия, част от региона премина към засилен режим на сигурност, така и у нас. Още в първите минути бях информиран от шефа на КГБ (той се занимава с антитерористични мерки). В отговор на бойната обстановка активирахме нашите части“, каза беларуският президент.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img