19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Събарят „Армията“ за 1 млн. лв. до 3 месеца

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

С “фина операция” по събаряне на козирката продължи събарянето на стадион “Българска армия”. Процесът прилича по-скоро на изрязване панел по панел. А целта – да не се вдигат облаци от прах в Борисовата градина. Самото отстраняване на козирката ще отнеме няколко дни.

Именно заради спазването на най-високи екологични изисквания процесът по цялостното демонтиране на стария стадион на ЦСКА ще продължи по-дълго, но пък от клуба вече са планирали всички бъдещи стъпки, като са стигнали до детайлите по стените и таваните във вътрешността на новото “червено” бижу.

“Видяхте началния етап на събарянето на козирката с уникална машина за България. Има само пет в света, останалите са в Австралия, Канада и две в Германия. Може да достигне височина на работа от три метра. Основната причина да изберем този метод на събаряне е максимално запазване на здравето на персонала и околните, както и опазване на околната среда”, заяви Николай Николов, координатор по безопасност, представляващ фирмата, извършваща процеса.

Непрестанно пръскат с водна струя по време на демонтажа, за да се намали до минимум замърсяването на въздуха.

“Набляга се на екологията, да запазим природата чиста. Има дървета, които са в непосредствена близост до сградата. Направили сме защита на дърветата, за да ги запазим цели. Седалките са демонтирани предварително, за да не се смесват със строителните отпадъци. Останал е само един бетон. Дали сме време 3 месеца за демонтажа, който става бавно, за да има минимално замърсяване на въздуха. Няма никакви трудности и изненади. Почти всичко остава тук. Основното, което се маха, са стоманобетоните и отпадъците, които излизат от площадката. От земните маси почти всичко се маха. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани”, заяви инж. Юксел Караахмед, главен ръководител на обекта.

Данаил Димов, член на “Спортни имоти Българска армия”, разкри, че целият демонтаж на “Армията” ще струва малко над 1 млн. лв. За сравнение – скорошна държавна поръчка за отстраняване на две малки сгради била за 3 млн. лв.

“В момента избираме основния строител. Имаме готов проект. Такъв стадион не е строен последните 40 години в България. Трябва да изберем най-добрата оферта. Няма вариант стадионът да бъде разрушен, а да не бъде изграден нов. Процесът е необратим”, заяви Даниел Димов.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img