20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка – проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и извънредно заседание на Народното събрание по темата, на което да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев.

Социалната комисия се събира преди насроченото за утре извънредно заседание на Народното събрание. То беше поискано с подписите на 51 депутати и решението за провеждането му беше взето миналия петък на председателски съвет в парламента. Причината е напрежението, което възникна във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли.

В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024-а година е заложено осъвременяването на пенсиите да е с 11% по швейцарското правило, но експертните сметки на НОИ показаха, че заради по-ниската отчетена инфлация повишението трябва да е с 10% по тази формула. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт, който е органът, който взема решение за размера на увеличението, реши, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. 

Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите подкрепиха това решение, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България. На следващия ден преди заседанието на правителството служебният премиер Димитър Главчев обяви, че „още една предизборна пушилка е била разсеяна“, визирайки гласуваното от Надзорния съвет. Въпреки това обаче група депутати настоя да има извънредно заседание на парламента по темата с ръста на пенсиите и изслушване на Главчев.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img