25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Станишев посочва на партиите правилния вариант – официална коалиция с ясна отговорност

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Изход от политическата криза винаги има, стига да има диалог и воля между политиците. Това заяви пред Нова телевизия Сергей Станишев, бивш министър-председател на България (2005-2009).

Според него гражданите са се превърнали в заложници на политическата конфронтация, която е придобила нечувани мащаби като говорене.

По думи на Станишев самите политици стават заложници на своето говорене.

„Трудно е да се гадае в момента какво би могло да стане. В последните години партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват“, изтъкна той и даде пример с ПП-ДБ: „Говориха „Никога с ГЕРБ, нашата мисия е да ги изкараме от властта“, направиха евроатлантическото мнозинство. Когато дойде времето за ротация, нямаше никаква политическа логика. На пръв поглед при общи приоритети коалицията се развали“.

Станишев бе категоричен, че сега би било крайно безотговорно страната да се хвърли в седми за три години предсрочни избори, защото се стига до пълна делегитимация на политиката и на институциите у нас.

Той е на мнение, че правилният вариант на поведение е да се сключи официална коалиция и да е ясно кой носи отговорност и кои са партиите зад това управление.

„Всеки иска да бъде в управлението, но да бъде в бяло и да не се изцапа. Да има влияние, но да не носи отговорност. Няма как да газиш във водата, но да не се измокриш“, обобщи Станишев.

Относно това дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Станишев изрази увереност, че реваншизмът и емоциите в политиката не са добър съветник.

„Този подход на досегашното ръководство да се унищожават всички със самостоятелно мнение, докара левицата до този резултат. Хората, които в момента управляват, като че ли реализират сценария на Нинова без нея“, отбеляза той.

Източник: https://news.bg/
Снимка: БГНЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img