25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Свръхзвуковата ракета Циркон стига от Севастопол до Одеса за 1 минута, а до Киев за 3 минути и половина

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Украйна твърди, че разполага с доказателства, че Русия е изстреляла усъвършенствана хиперзвукова ракета „Циркон“- такава, която според експерти е почти невъзможно да бъде свалена – за първи път в почти 2-годишната война, съобщава Си Ен Ен.
Управляваният от правителството Киевски научноизследователски институт за съдебна експертиза заяви в публикация в Telegram, че откритите отломки след атаката на 7 февруари срещу украинската столица сочат използването на хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ от руската армия.

„Маркировките върху частите и фрагментите, идентификацията на компонентите и частите и характеристиките на съответния тип оръжие“ сочат първото използване на „Циркон“ в битка, каза институтът, който е част от Министерството на правосъдието на Украйна.
Украинските власти съобщиха, че четирима души са били убити и 38 други са ранени в Киев по време на атаките на 7 февруари, но няма жертви, приписани директно на предполагаемата ракета „Циркон“.
Не се споменава и платформата за изстрелване на ракетата, въпреки че предишни съобщения в руски държавни медии казват, че тя е била разположена на военен кораб. По-скоро е изстреляна от сухоземна платформа поради деликатката ситуация с руския черноморски флот, от който 30% вече е извън строя.

Бяха показани пораженията от тази ракета, както и част от падналото и (или сваленото) тяло.


Експертите казват, че „Циркон“, ако отговаря на това, което руското правителство казва за нея е уникално оръжие, коментира Си Ен Ен.
Нейната хиперзвукова скорост я прави неуязвима дори за най-добрите западни системи за противоракетна отбрана, като Patriot, според базирания в Съединените щати Алианс за застъпничество за противоракетна отбрана (MDAA).
Алиансът изчислява, че скоростта му е определена на 8 Маха, или почти 9900 километра в час. Като хиперзвукова се определя всяка скорост над 5 Маха.
„Ако тази информация е точна, ракетата „Циркон“ ще бъде най-бързата в света, което ще направи почти невъзможна защитата срещу нея само поради нейната скорост“, казва Алиансът на уебсайта си.
Сайтът също така посочва плазмения облак на ракетата като друга „ценна“ характеристика.
„По време на полет ракетата е изцяло покрита от плазмен облак, който поглъща всякакви радиочестотни лъчи и прави ракетата невидима за радарите. Това позволява на ракетата да остане незабелязана по пътя си към целта“, се казва в съобщението.
В допълнение, MDAA казва, че „Циркон“ е „маневрираща противокорабна хиперзвукова крилата ракета“ с обсег някъде между 500 и 1000 километра.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img