20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Тежки забрани в деня за размисъл, но с едно изключение!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

ежки забрани в деня за размисъл, но с едно изключение! 8 юни е ден на „политически пост“ или ден за размисъл. В България днешния 8 юни е Ден за размисъл преди изборите за Национален и Европейски парламент.

В деня за размисъл, както и в деня на изборите, съгласно Изборния кодекс, политическата агитация е абсолютно забранена!

Огласяването под каквато и да е форма на прогнозни резултати от допитвания до общественото мнение е под забрана.

Изключение са социалните мрежи, които по смисъла на закона не подлежат на регулация, уточниха от ЦИК.

Философията, която е залегнала за деня на размисъл е, че в този ден избирателят трябва да остане насаме със съвестта си. Спокойно без политическа агитация от медиите да бъде оставен да вземе най-разумното за себе си и бъдещето на България решение за кого да даде своя глас.

В тези избори се състезават 6100 кандидати за народни представители в Народното събрание. От тях жените са 1826 жени. Общо 418 души се състезават за 17-те места от България в Европейския парламент, от тях жените са 131.

Изборният ден на 9 юни започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Ако след крайния час има опашки от желаещи, се удължава, но не по-късно от 21.00 часа.

Българските избиратели, които живеят в страни извън ЕС или в изборния ден се намират в такива, могат да упражнят и двата вида вот само в избирателните секции, разкрити в дипломатическите и консулските представителства на България.

В останалите отворени секции в държавите извън ЕС българските граждани ще могат да гласуват само за Народно събрание на страната ни.

При гласуване извън страната избирателите се легитимират пред секционната избирателна комисия с българска лична карта, паспорт или военна карта за самоличност (само за военнослужещи).

Адресите на избирателните секции за гласуване на нашите сънародници извън страната могат да бъдат намерени на интернет страницата на Министерството на външните работи.


Източник: Safenews.bg
Снимка: БГНЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img