18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Трагедията в Солинген: Нови разкрития за пожара, при който изгоря българско семейство

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Нови разкрития за пожара в Солинген, при който загина четиричленно българско семейство, а още едно, заедно с малко бебе, пострада. По случая е задържан 39-годишен германски гражданин. 

Трагедията в Солинген докосна сърцата на хиляди германци. Тя събуди и тъмни спомени – през 1993 г. именно в същия град вследствие на умишлен палеж с дясноекстремистки подбуди живота си загубиха петима души от турски произход.

Това бяха опасенията на много жители и този път. Малко след трагедията българи, турци и германци заедно излязоха по улиците на Солинген, за да протестират за справедливост. 

Според разследването обаче вероятно става въпрос за палеж от страна на мъж, който преди време е живял в същата сграда. След спор със собственика наемателят е бил изгонен заради неплатени сметки. Твърди се, че той е залял със запалителна течност стълбището на сградата.

Разследването не е приключило и се разглеждат всички възможни версии, но няма причини да се вярва, че зад палежа стоят дясноекстремистки подбуди.

В жилищната сграда в Солинген, която пламна преди месец, живеят две млади български семейства. Семейство Костадинчеви – на третия етаж, и семейство Жилови – на последния четвърти етаж. В нощта на 25 март телефонно позвъняване прекъсва съня на Стефка Костадинчева, която е в съседна сграда. На линията е техният братовчед Кънчо Жилов.

„Те ни се обадиха в 3 часа през нощта и казаха на мъжа ми: „Батко, ние горим“ и телефонът изключи. Излязохме и видяхме, че всичко гори до покрива“, разказа Стефка Костадинчева.

Двете семейства са в огнен капан. Дървеното стълбище е в пламъци и сънародниците ни не могат да напуснат жилищата. Кънчо, съпругата му Катя и двете им деца – 3-годишната Галя и 6-месечната Емили загиват.

„Получил се е коминен ефект. Горенето е отишло всичко горе“, каза Емил Жилов, баща на загиналия Кънчо.

Стефка още не може да забрави какво вижда онази нощ от улицата.

„Видяхме на прозореца сина ми и бебето. Той е взел бебето, с един юрган го е завил и стоят на прозореца. Обаче се запалиха пердетата. Синът ми взе бебето, обърна се и по гръб се хвърли, падна върху една кола, а снаха ми – на земята. След него и тя направо скочи. И бебето остана върху ръцете му. В момента снаха ми прекара трета операция. Добре е, Слава богу, а синът ми още не може да се събуди както трябва. Бебето е с три счупени ребра обаче е добре. Лекарите казват, че ако баща му не го е взел така, да го прегърне и да остане върху гърдите му, нямаше да оцелее“, разказа Стефка Костадинчева.

„Благодарение на колата на Кънчо се спасяват. Падат върху неговата кола. Това ги спасява. Колата на Кънчо спаси три човешки живота“, каза Емил Жилов, баща на загиналия Кънчо.

Малко повече от месец жилищната сграда вече се ремонтира. Властите разследват умишлен палеж. Изключва се версията за ксенофобски причини. 

„Към момента разследването показва, че извършителят е бил един, като в нощта на престъплението е отишъл до сградата. Има видеозаписи, които го поставят на местопрестъплението. След обиск на апартамента на извършителя са открити веществени доказателства. Какви са те точно към този момент – не мога да кажа“, посочи прокурорът Хериберт Кауне-Гебхард.

Близките на семействата казват, че търсят помощ от българското консулство във Франкфурт, но без успех.

„Българското консулство във Франкфурт казаха: „Ние не можем да съдействаме“. Искаме някаква информация, някакво съдействие, нещо да помогнат. Поне една информация да дадат какво става, какво не става“, каза Емил Жилов, баща на загиналият Кънчо.

„След като се случи това, след 5-6 часа влязох с бебето в болницата. Никой не дойде при мен, никой не ни пита, и на мъжа ми никой не се е обадил. Те казаха, че не са разбрали. В медиите са казали, че това е турско семейство. Затова не са се опитали да се свържат с нас. Ние сме от България. От село Дълго поле, Пловдивско“, каза Стефка Костадинчева.

На запитване от bTV българското консулство във Франкфурт посочи, че поради хода на разследването окончателната информация относно самоличността на загиналите и ранените български граждани е била предоставена от германските власти на 29 март.

„Не е осъществяван контакт от страна на роднини и не е отправяна молба за съдействие за транспортиране до България на тленните останки на загиналите. Със съдействието на община Солинген и на българи, живеещи в провинция Северен Рейн-Вестфалия българският консул във Франкфурт все пак успява да осъществи контакт със семейството на тримата пострадали български граждани и да се срещне с тях. В отговор на поисканото от семейството съдействие, служителите на българското консулство осигуряват дрехи, храна, памперси и количка за пострадалото в пожара дете. Семейството на тримата пострадали български граждани е било настанено в жилище, предоставено от община Солинген“, казаха от консулството.

Помощ нашите сънародници получават от турската общност в Солинген и местни духовни лица, които помагат на семейство Жилови да приберат телата на близките си отново в България.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img