25.8 C
София
четвъртък, юли 25, 2024

Удължиха забраната за износ на инсулин

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Забраната за износ на инсулини се удължава с още един месец до намирането натрайно решение на проблема. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов на пресконференция по темата. Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително. „И едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал“, коментира още Гетов.

Здравното министерство забрани износа на инсулин в средата на ноември миналата година с оглед на зачестили сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа. От ведомството тогава коментираха, че данните са тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните.

„Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо две трети от всички области“, каза още Гетов. При 5 други инсулини също се наблюдават нерегулярни доставки/забавяне в близо 1/3 от всички области, се посочва още в съобщение на ведомството до медиите. По думите на зам.-министъра на здравеопазването голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. За февруари към здравното министерство има подадени само два сигнала за липса на такива медикаменти, обясни той.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img