8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Удар за милиони в Бургас

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Около 170 килограма кокаин е открит в пратка с банани на едно от бургаските пристанища, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. 

Количеството открити наркотици е безпрецедентно, като по информация на прокуратурата, стойността му е близо 7 млн. долара. По данни на Агенция „Митници“ корабът, акостирал в Бургас е пътувал към страната ни от Еквадор. По цени на свободния пазар, един килограм от открития в Бургас кокаин е около 40 000 долара.

Това е най-големият удар, направен някога на територията на пристанищен комплекс в Бургас

Контейнерите са пристигнали в страната ни от Еквадор по маршрут през Панама и Малта. Към момента се извършват съвместни издирвателни действия, заедно със служители на Гранична полиция. Образувано е досъдебно производство по случая. Предстои да се установи пазара, за където е предназнчен наркотикът.

Вносител на плодовете е българско търговско дружество. На този етап не е установена съпричастността на фирмата или на служителите към деянието, посочха от прокуратурата.

„Образувано е досъдебно производство по случая. Законът предвижда наказание от 10 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 100 хил. до 200 хил. лв. Продължават процесуално-следствените действия и към момента“, посочи прокурот Елка Добринкова от Окръжна прокуратура. 

Предстои да се установи дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина. Вносител на плодовете е българско търговско дружество, обясни прокурор Чинев. Стана ясно, че то е най-голямото у нас, но детайли около него не бяха разкрити. 

„Ще бъде извършено цялостно и обективно разследване, за да изясним всички факти и обстоятелства. За да няма спекулации, дебело подчертавам, че на този етап не е установена съпричастността на фирмата или на служителите към деянието“, уточни прокурор Чинев. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img