33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

УНИЦЕФ: Всяко второ дете в България е преживяло насилие

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Данните представи пред БНР Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Според национално проучване за насилието над деца, проведено по поръчка на УНИЦЕФ, 47% от децата в България са преживели насилие преди 18-годишна възраст.

Най-разпространено е емоционалното насилие – при почти половината от анкетираните деца. Следват физическото насилие, сексуалното насилие и пренебрегването.

Децата с увреждания са в по-голям риск, отчете Кристина де Бройн, като уточни, че там има и по-голям процент насилие във всичките му форми. Тези уязвимости се виждат и онлайн, добави тя. По думите ѝ в онлайн пространството децата са в два пъти по-голям риск от кибертормоз и в 8 пъти по-голям риск от сексуална експлоатация.

УНИЦЕФ опитва да изгради отново живота на тези хора благодарение на различни механизми за подкрепа, изтъкна Кристина де Бройн. Предизвикателствата в тази сфера обаче са много различни. Според нея едно от ключовите е координацията между различните сектори и органи. Там има нужда от заздравяване, смята тя. По думите ѝ друго важно предизвикателство, по което трябва да се работи, е недостигът на специализирани услуги, които да помагат на деца-жертви на насилие.

Кристина де Бройн коментира и работата по детското правосъдие. Според нея липсват ясни протоколи за съдебни производства, които са щадящи за децата. Освен това не се използват достатъчно сините стаи, които вече съществуват в България.

„Трябва да насърчим сътрудничество между правоприлагащите органи и социалните услуги, така че жертвите на насилие да могат да получат подкрепата под един покрив. Това е моделът, който УНИЦЕФ прилага в България и се нарича „Зона закрила“.

В момента Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица е от 1958 г. и не отговаря на законодателството на ЕС, подчерта представителят на УНИЦЕФ и добави, че по този въпрос трябва да си сътрудничат с министрите на правосъдието, социалната политика и вътрешните работи.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img