7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

В Португалия доказаха: 4-дневната работна седмица подобрява психичното здраве

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението на служителите в компаниите, в които вече е въведена 4-дневната работна седмица. Оказва се, че мярката влияе положително върху психичното здраве на хората. Този проект, който включва приблизително 1000 служители, е установил пряка връзка между щастието им и тяхното представяне на работното място. 

Впечатляващо е, че 95 на сто от участващите в проекта компании са отчели положителни резултати, най-вече по отношение на психичното здраве на техните служители.

Само три месеца след началото си проектът е регистрирал значително намаляване на няколко негативни фактора, включително тревожност, умора, безсъние, депресивни състояния, напрежение и самотност. Повече от 85 на сто от персонала е имал подобрения при поне един от тези показатели.

Проучването също така отчита, че служителите са успели да посветят повече време на физически упражнения и са изразили по-голямо удовлетворение от личните си взаимоотношения.

Служителите съобщават и за осезаемо подобрение в баланса между работа и семеен живот, със значителен спад на тези, които смятат, че е трудно да съчетаят двете сфери. По отношение на заплащането работниците посочват, че ще се нуждаят от увеличение от поне 20 на сто, за да обмислят връщане към петдневна работна седмица.

Проектът, който не разчита на държавни субсидии, и в който участват 41 фирми, ще представи окончателния си отчет през април. След това компаниите ще имат опцията  да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната или да коригират формата на работа.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img