20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Василев: Въвеждането на еврото би спестило много средства на България

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Основният мотив за въвеждане на еврото в България е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез него. Повече от 60% от търговията ни е с други европейски държави.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание „Die Welt“.

По думите му двете различни валути досега са донесли високи трансакционни разходи, които представляват около 1% от БВП на България годишно, или малко под един милиард евро.

Василев сподели оптимизма си, че страната нище влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Задлъжнялостта на страната е 22% от БВП, която е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60%. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% дефицит, обясни Василев.

Той не вижда причина за отлагане. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. Според социологическите проучвания по-голямата част от българите подкрепят присъединяването, коментира финансовият министър. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма.

Според него присъединяването на България към еврозоната отдавна е закъсняло. От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения, заяви Василев. С присъединяването на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута, допълни той.

На въпрос за икономическата стабилност на страната Асен Василев подчерта, че от самото начало увеличението на заплатите е в основата на усилията в областта на икономическата политика.

„Ние осигуряваме по-високи заплати, а работодателите получават държавна помощ за инвестиции, които увеличават производителността на икономиката. Това се изплаща по много начини. От една страна, се увеличават данъчните приходи. От друга страна, въпреки рязкото покачване на заплатите, безработицата намалява.“

Запитан как правителството възнамерява да овладее корупцията, Василев отсече, че вече е направено много по този въпрос.

„Правомощията на Комисията за борба с корупцията и на главния прокурор бяха значително разширени. Нищо не стои на пътя на „почистването“ в тази област, което е необходимо и от гледна точка на правителството.“

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img