25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да може да има мир в Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в Украйна е Русия да преустанови агресията си, заяви в интервю за италиански вестник човек номер две в йерархията на Ватикана след папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър – бел. ред.) на Ватикана, каза пред ежедневника „Кориере дела сера“, че Светият престол настоява за спиране на огъня, „като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите“.

Вчера украинското Външно министерство извика папския нунций (посланика на Ватикана в Киев – бел. ред.), за да изрази „разочарованието си“ от изказването на папа Франциск, че Украйна трябва „да покаже куража да развее бялото знаме“ и да започне преговори с Русия за край на продължаващата вече две години война.

Изказването на главата на Римокатолическата църква, което беше част от интервю, взето миналия месец, но излъчено едва в събота, предизвика разнопосочни реакции от страна на НАТО и Москва.

Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е „напълно разбираем“, а ръководителят на Алианса каза, че сега не е времето да се говори за капитулация.

В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск Паролин посочи, че папата е искал „да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир“. По думите на кардинала е „очевидно“, че за тази цел двете страни трябва да седнат на масата на преговорите, а първото и най-важно обстоятелство, за да се случи това, е „да бъде сложен край на агресията“. След това давайки ясно да се разбере, че под агресор има предвид Русия, Паролин заяви, че „отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие“, а от конкретни човешки решения. „Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение“, каза той, цитиран от вестника.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img