18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Вижте кои са министрите, които Димитър Главчев избра за служебното правителство 

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Избраният за служебен премиер Димитър Главчев представя днес своите кандидати за министри пред президента Румен Радев. На срещата са поканени представители на парламентарните сили, както е предвидено след промените в конституцията. Не присъстват само от БСП, които вече казаха, че няма да влязат при президента, защото отговорността за служебното правителство е на Димитър Главчев, а той е ярко партийно лице.

Бъдещият служебен премиер имаше срок от Румен Радев до събота да представи кабинета си. Той го прави ден по-рано.

За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарни сили. Правя го, защото от една страна следвам стриктно конституцията, от друга – политическата ситуация изисква максимална отговорност и стриктност от всички нас. Защото както партиите, така и обществото очаква максимална яснота за изборите, започна президентът. Народното събрание да бъде част от процеса по съставяне на правителство, за което и ще носи отговорност. Затова е естествено да получите от Главчев лично информация, а не от медиите, допълни Радев.

Заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност и на правосъзнание, коментира Радев отсъствието на БСП от срещата. И уточни, че всяка от парламентарните партии трябва да има преди всичко уважение и към конституцията.

Досега съставянето на служебното правителство се е свързвало преди всичко с президента. Сега отговорността е върху премиера и аз по никакъв начин не съм се месил на Димитър Главчев, уточни Радев.

Димитър Главчев влиза на "Дондуков" 2
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Димитър Главчев влиза на „Дондуков“ 2 СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано – от това се е водил Димитър Главчев при избора на министри. Основната задача на служебното правителство е да гарантира честни избори, но това не означава, че ще спре да работи в другите посоки, обясни той. И преди да започне да чете имената на министрите, връчи папката на Румен Радев, който с видим интерес я разгърна и се зачете в имената.

Ето избраните от Главчев за министри:

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов. Поканих го, това ми беше най-трудното решение, но след като и ръководителя на професионалното ръководство вчера подаде оставка, ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да ги няма по време на избори, обясни Главчев. И напомни, че е разговарял и със синдикатите, които обяснили, че ще бъдат демотивирани да участват в изборите, ако Калин Стоянов бъде сменен.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов, настоящ директор на НОИ

Министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Ивайло Върбанов Ценов. 15 г. е бил консул във Виена, с много добри връзки в австрийското правителство и основно от това съм се водил, обясни Главчев.

Министър на правосъдието – Мария Павлова, била е зам.министър, а сега е заместник на главния прокурор

Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков, за да не бъде утежнен процеса по оценяването в образованието

Министър на здравеопазването – д-р Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров, настоящ зам.-министър

Министър на земеделието – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков. Той ми сподели, че предстои да се завърши работата по проекта за вагони на Дойчебан, обясни Главчев

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов, който в момента е председател на Надзорния съвет на ББР

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров, настоящ зам.-министър, бил директор на дирекция в „Информационно обслужване“

Министър на туризма – Евтим Милошев, доказан експерт и мениджър. Лично го познавам от много години, навсякъде, където е работил, се справя добре, каза Главчев.

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков, председател на баскетболната федерация.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img