7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Военни на НАТО настъпиха в Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Военнослужещи на НАТО вече са в Украйна, пише испанският вестник El Pais, цитиран от OFFNews.

Според изданието те контролират оръжията, предоставяни на Украйна, провеждат разузнавателни операции и обучение на украинските военни.

Наскоро френският президент Еманюел Макрон, говорейки за възможността за изпращане на западни войски в Украйна, не само откри дебат по съответната тема, но думите му послужиха и като косвено потвърждение, че военнослужещите на страните от НАТО не участват в бойни операции в Украйна, но вече се намират на нейна територия.

Неотдавна това потвърди и полският външен министър Радослав Сикорски, който отказа да уточни броя им или да назове конкретни държави. Според него с нападението над Украйна Русия е показала, че е цивилизационно неспособна да приеме западните ценности и не може да съжителства мирно със съседите си.

И чешкият президент Петър Павел отбеляза, че войниците на Атлантическия алианс присъстват в Украйна повече от десетилетие, но не в бойни части, а като армейски инструктори.

„Не бива да се забравя, че след анексирането на Крим и окупирането на част от Донбас, което всъщност беше агресия, макар и в много по-малък мащаб от днешния, на украинска територия имаше тренировъчна мисия на НАТО, която по едно време включваше повече от 15 държави и наброяваше около 1000 души“, обясни той.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img