21.1 C
София
понеделник, май 20, 2024

WP: Планът на Тръмп предвижда Украйна да предаде Крим и Донбас на Русия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп споделя подробности за своя план за „помирение“ между Украйна и Русия в частни разговори и той предвижда Украйна да предаде Крим и Донбас на Русия. Това съобщава The Washington Post.

Нетърпелив да се върне на власт, Тръмп – вероятният кандидат за президент на Републиканската партия – често се хвалеше, че може да договори мирно споразумение между Русия и Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран.

Но той многократно отказа да уточни публично как ще направи това. Според източници Тръмп се стреми да накара Украйна да направи отстъпки на Руската федерация и да прехвърли украинските територии под неин контрол.

Предложението на Тръмп е да накара Украйна да предаде Крим и Донбас на Русия, според хора, които са го обсъждали с Тръмп или неговите съветници и са говорили при условие за анонимност, тъй като разговорите са били поверителни.

Според неназования източник Тръмп е казал, че вярва, че и Русия, и Украйна „искат да запазят лицето си, искат да намерят изход“ и че хората в части от Украйна са се съгласили да бъдат част от Русия.

Подобен подход би променил радикално политиката на президента на САЩ, ако Тръмп спечели изборите, докато настоящият президент Байдън се застъпва за предоставяне на военна помощ на Украйна и продължаване на войната.

От кампанията на Тръмп отказаха директен отговор на въпроси, докато авторите подготвяха тази статия, пише вестникът.

„Всички спекулации относно плана на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат представа какво се случва или какво ще се случи“, казва в изявление говорителят на кампанията Каролайн Левит.

„Президентът Тръмп е единственият, който говори за спиране на убийствата“, добави тя.

Докато беше извън офиса, Тръмп оказа натиск върху републиканците в Конгреса да откажат допълнителна военна подкрепа на Украйна. Връщането му в Белия дом значително ще разшири влиянието му върху дебатите в Конгреса.

Бившият президент на САЩ по-рано е казвал повече от веднъж, че има „план“ да осигури мир в Украйна в рамките на 24 часа, ако се върне на висшия пост. След като спечели първичните избори в Айова по-рано тази седмица, Тръмп повтори, че ще прекрати войната „много бързо“, ако спечели изборите.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img