25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Заетостта в България намалява с един от най-бързите темпове в ЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на заетите сред лицата в трудоспособна възраст (на възраст от 20 до 64 години) в Европейския съюз е бил 75,5 процента. Това представлява увеличение с 0,1 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2023 г., сочат най-нови данни на европейската статистическа агенция Евростат.

„Свободната работна сила“, която включва и лицата, които не са открили желаната професионална реализация, е възлизала на 11,2 на сто от всички жители на страните от ЕС в трудоспособна възраст през последните три месеца на миналата година. 

В България делът на заетите сред лицата в трудоспособна възраст е бил 75,4 процента през последното тримесечие на 2023 г. Той спада с 0,5 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие (75,9 процента) на миналата година. Делът на заетите на пазара на труда у нас е бил по-висок и през второто (76,5 процента), и през първото тримесечие (77,5 процента) на 2023 г., сочат сезонно коригираните данни на Евростат. 

Между четвъртото и третото тримесечие на миналата година делът на заетите на пазара на труда намалява в още 9 страни от ЕС, освен в България. Най-значителен е този спад в Люксембург (1 процентeн пункт) и Литва (-0,6 процентни пункта) като страната ни се нарежда четвърта по понижение на показателя отчитащ заетостта.

Държавите от Евросъюза, в които е отчетено най-съществено увеличение на този показател, са Хърватия (+1,5 процентни пункта) и Гърция (+0,7 процентни пункта).

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img