15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

„Зелено движение“ не иска вече с ПП-ДБ, отива без тях на изборите

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

„Зелено движение“ няма да се яви с ПП-ДБ на изборите 2 в 1 на 9 юни. Решението е било взето от партийните органи на „Зелено движение“ – една от трите партии в „Демократична България“.

За решението си зелените посочват две причини – различните политически семейства в Европейския парламент и решението им да не се коалират с ГЕРБ и ДПС. В Европа „Зелено движение“ е част от Европейските зелени, ДСБ – от Европейската народна партия. Към ЕНП са се устремили и „Да, България“. „Продължаваме промяната“ пък са се включвали във формати на „Обнови Европа“.

Зелените са най-малобройната група в парламентарната група на ПП-ДБ с едва четирима депутати – съпредседателката на партията Даниела Божинова, предшественикът ѝ Владислав Панев и Васил Тодев. Доскоро част от партията бе и Илина Мутафчиева, но наскоро стана ясно, че ги е напуснала.

Ето какво съобщиха от „Зелено движение“:

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img