20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Зеленски уволни главнокомандващия украинската армия Залужни

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Володимир Зеленски уволни главнокомандващия украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

„Войната не остава същата. Войната се променя и изисква промяна. Битките от 2022, 2023 и 2024 г. са три различни реалности. 2024 г. ще донесе нови промени, за които трябва да сме готови. Необходими са нови подходи, нови стратегии“, коментира украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

„Днес беше взето решение за необходимостта от смяна на ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искрено съм благодарен на Валерий Федорович за всичките му постижения и победи“, написа Умеров.

По-рано през деня Залужни и Зеленски публикуваха снимки в социалните мрежи, потвърждаващи, че са се срещнали.

„Току-що се срещнах с върховния главнокомандващ. Проведохме важен и сериозен разговор. Беше взето решение за необходимостта от промяна на подходите и стратегията. Благодарен съм на всички близки до мен, на екипа в Генералния щаб, на Министерството на отбраната, на президента на Украйна“, написа Залужни в поста си.

„Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за две години в защита на Украйна. Обсъдихме вида на обновяването, изисквано от въоръжените сили. Обсъдихме кой може да присъства в актуализираното ръководство на въоръжените сили на Украйна. Времето за такава актуализация е сега“, написа на свой ред Зеленски в социалната мрежа X/Twitter.

Във видеообръщение в четвъртък вечерта Зеленски потвърди, че Залужни е уволнен, и обяви, че ще бъде заменен като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна от генерал-полковник Олександър Сирски, офицер, който служи като командир на сухопътните сили на Украйна от 2019 г. насам.

Зеленски заяви, че е стигнал до решението си след „десетки разговори с командири на различни нива“ и заяви, че „2024 г. може да бъде една от успехите за Украйна само в очакване на ефективни промени на украинската отбрана“.

Роден през 1965 г. в СССР и се премества в Украинската съветска социалистическа република през 1980 г., Сирски започва военната си служба през 1986 г. като командир на мотострелкови взвод. Възпитаник на Московското висше комбинирано оръжейно командно училище, той служи в съветската армия в Афганистан, Таджикистан и Чехословакия. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Сирски постепенно се издига в редиците на украинските военни.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img